spacer.png, 0 kB
Stomorska
---
Stomorska °C | Split °C | Lošinj °C | Osijek °C | Pula °C | Rijeka °C | Dubrovnik °C | Zadar °C | Zagreb °C

Zaboravili ste šifru?

UPHA ČLAN


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Početna
Ispis E-mail
STOMORSKA
   
 

stomorska iz aviona

U kolijevci izmedu borove šume i maslinika, smješteno je malo, ali svojom ljepotom jedinstveno dalmatinsko mjesto Stomorska. Oaza mira i tišine. U davna vremena Stomorska je bila matična luka flote od stotinjak brodova koja je cijelo mediteransko područje opskrbljivala vinom, voćem i maslinovim uljem.

Danas ljepotu Dalmacije i Jadranske obale mnogobrojni turisti doživljavaju krstarenjem klasičnim motornim jedrenjacima mnogo manje flote.

U vrućim ljetnim danima, inače uspavana Stomorska, budi se iz sna žamorom turista željnih sunca. Tijekom dana najljepše je u malim romantičnim uvalama uživati u pogledu na bistro more, koje je zahvaljujući morskim strujanjima ponekad tirkizno, a ponekad plavo poput tinte...

Samo mjesto oživi tek navečer. Rijeka života slije se u lokale i na njihove terase, konobe, pizzerije, restorane...

Svugdje uz luku dočekat će Vas iskrena gostoljubivost i radosna atmosfera...

Stomorska ima i vlastitu lučicu za prihvat jahti (ukupno 20 vezova; dubina 2 ~ 5 m ).

Više informacija ovdje >>>


MASLINICA

maslinica.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naselje i luka u istoimenoj uvali na zapadnoj obali otoka Šolte. Obala u blizini Maslinice razvedena je uvalama s malim šljunčanim plažama ( Tepli bok, Poganica , Vela Luka ) . Jedinstvena ljepota ovdašnje prirode, posebno ove šljunčane plaže, kao i uvala Šešula te otoci pred ovim starim ribarskim mjestom ( Stipanska, Radula, Balkun, Polebrnjak, Grmej, Kamicic )  oduševljavaju svakog posjetioca.

U uvali se nalazi četverokutna kula s puškarnicama koja potjeće s kraja 17. st. Uz nju je 1708. dozidan jednokatni barokni dvorac sa četverokutnim dvorištem; a nad glavnim ulazom nalazimo još i danas natpis s grbom obitelji Martinis-Marchi .

U toku 18.st. mjesto se razvija kao ribarsko mjesto i ova tradicija je još do danas očuvana, tako da se ovdje svakodnevno može dobiti svježa riba.

Na malom otočiću Stipanska i danas nalazimo još ruševine starokrščanske bazilike uzdužnog tlocrta s polukružnom apsidom.

maslinica   

NEČUJAM

necujam


Ljepotu ove prekrasne uvale prepoznao je već i starorimski imperator Dioklecijan , te je upravo ovdje sagradio svoje terme i ribnjak. Marko Marulić, otac hrvatske književnosti u 15.st. , kao i Petar Hektorović, veliki hrvatski pjesnik i pisac u 16. st., pišu upravo ovdje svoja najveća djela za vječnost . I to sa razlogom !

Ova uvala je duga 1,8 km , širine je i do 1,2 km i ima dubine do 40m . Ova uvala na sjevernoj obali otoka Šolte sa svojim mnogobrojnim malim uvalama je pravi raj za mnoge turiste i nautičare.

Na istočnom kraju uvale nalazimo ostatke iz antičkog doba, a nedaleko o njih i ruševine gotičke crkvice iz 15.st. Ovdje se nalazi i jedna jednostavna kamena kuća gdje je boravio Marko Marulić , dok nas spomen-stup pred kućom podsjeća na djelo pjesnika Petra Hektorovića.

U neposrednoj blizini danas nalazimo novo apartmansko naselje sa bazenom, te bezbroj privatnih kuća od kojih mnoge nude i privatni smještaj .

   

ROGAČ

Rogac

Danas predstavlja prvi kontakt turista sa otokom Šoltom, jer je Rogač danas glavna luka ovog otoka. Prekrasne uvale oko mjesta i u mjestu ( Banje, Kašjun, Zustova) ispunjavaju sve uvjete za jedan miran i nezaboravan odmor u netaknutoj prirodi. U luci nalazimo jedan kaštel iz 17. st. Crkva Sv.Tereze ima oltarnu sliku s portretom donatora iz 1749. U uvali Banje su ostaci rimske piscine i zidina .

Stoljećima su ovdje, pod hladom stoljetne crkve , marljivi brodograditelji gradili brodove tzv. trabakule. No, nakon 2. svj.rata ovaj lijepi stari zanat je s vremenom jednostavno nestao i danas živi samo u sjećanjima stanovnika otoka Šolte.

   

Zadnja Promjena ( Utorak, 12 Lipanj 2007 )
 
« Prethodna   Sljedeća »
spacer.png, 0 kB
  • Dobro došli
  • Welcome
  • Willkommen
  • Benvenuti